In seizoen 2023-2024 zal onze selectie-afdeling bestaan uit allround talentklassen voor leerlingen vanaf 7 jaar & afzonderlijke urban, show/jazz/modern- klassen voor jongeren vanaf 10 jaar. De focus binnen de selectie klassen is ontwikkeling en praktijkervaring opdoen d.m.v optredens, wedstrijden en andere activiteiten en het verder ontwikkelen van hun technische, creatieve en artistieke kwaliteiten.

Talentenklassen 7+ jaar

We vinden het belangrijk dat leerlingen kennismaken met verschillende dansstijlen zodat zij zich veelzijdig kunnen ontwikkelen. Binnen de talentenklassen streven wij daarom naar een allround ontwikkeling, waarbij aandacht is voor zowel urban-stijlen (streetdance/hiphop) als technische dansvormen zoals jazz en show.
De talentenklassen trainen 75 minuten per week waarin ze kennis maken met verschillende stijlen. Daarnaast volgen de leerlingen een extra les binnen het reguliere rooster om hun danstechniek te ontwikkelen. Dit is een eigen les naar keuze. 

Selectieklassen 10 t/m 17 jaar

Na kennismaking met de mogelijkheden binnen dans, kunnen leerlingen vanaf 10 jaar t/m 18 jaar kiezen in welke dansstijl ze zich willen specialiseren. Voor deze leeftijd hebben wij afzonderlijke selectie klassen urban en show. Als een leerling interesse heeft in meerdere stromingen, dan kunnen de selectie klassen ook gecombineerd worden. We bieden binnen de leeftijdscategorie twee verschillende selectie klassen aan:

 • Urban (mix van alle urban dansvormen zoals hiphop, streetdance & dancehall)
  Alle urban klassen hebben een wekelijkse training van 75 minuten en volgen daarnaast regelmatig extra trainingen in het weekend ter voorbereiding op de wedstrijden. Hierdoor kan er meer tijd besteed worden aan ontwikkeling en wedstrijdvoorbereiding. Met de extra trainingen die bij de urban selectieteams gaan horen vanaf het nieuwe seizoen, vervalt de verplichting tot het volgen van een extra reguliere les. Het is natuurlijk altijd mogelijk als een leerling zelf een extra les wil volgen, zoals bijvoorbeeld één van onze intermediate lessen.
 • Show (mix van alle jazz stijlen: van modern jazz tot musicaldans)
  De show teams trainen 75 minuten per week. Daarnaast volgt de selectie-leerling een verplichte extra technische les om de danstechniek te ontwikkelen.

Performance Team – volwassenen

Vanaf het nieuwe seizoen willen wij ook een performance team opzetten. Een groep van 18+ dansers die we gaan inzetten op grote optredens en events.
Denk hierbij aan dansen achter een artiest, bedrijfsfeesten en eventuele promotie optredens.
We zullen wekelijks trainen op de performance van de dansers en ook werken aan een dans repertoire. Vele stijlen zullen hier getraind worden, zoals modern, Jazz, Musical maar ook Feminine Heels. Het volgen van een extra reguliere les is niet verplicht, wel wordt aangeraden een technische les er naast te doen om je techniek, flexibiliteit en kracht te ontwikkelen.

Niveau & leeftijd

Na de audities wordt bepaald uit hoeveel klassen de selectie bestaat. Als we meerdere selectie klassen per stijl hebben zullen deze onderverdeeld worden in de categorieën: kids/juniors/teens.
Individuele leerlingen kunnen zich het beste ontwikkelen in een groep van gelijkmatig niveau. Om deze reden wordt de leerling na een auditie ingedeeld bij de selectiegroep van zijn of haar niveau, en zal leeftijd niet enkel leidend zijn.

Inhoud & trainingen

De basis van de trainingen bestaat uit de wekelijkse selectietraining, waarbij aandacht is voor technische ontwikkeling waaronder het ontwikkelen van conditie, kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. Daarnaast wordt er in de training veel aandacht besteedt aan het aanleren van choreografieën. Het creëren van uitstraling en het overbrengen van energie zullen belangrijke elementen zijn binnen de trainingen. Dit wordt in de praktijk gebracht middels deelname aan diverse optredens en wedstrijden. 

Optredens, wedstrijden en overige activiteiten

De selectieteams hebben ca. 8 activiteiten of optredens per seizoen. De activiteiten kunnen per selectieklas een verschillende invulling hebben. 

 • De urban selectie klassen zullen zich gedurende het seizoen voornamelijk richten op de wedstrijden.
 • De Show selectie klassen doen mee aan wedstrijden, maar ook deelnemen aan andere optredens of evenementen. 
 • Met de talentenklassen doen we mee aan zoveel mogelijk optredens, zodat de groep veel ervaring op kan doen.
  Hierbij kun je denken aan promotie-optredens en activiteiten in de omgeving. Daarnaast zullen ze ook deelnemen aan onze wintershows en doen we mee aan een danswedstrijd.

Ondergaand een voorbeeld van hoe de invulling van de activiteiten er per selectieklas uit kunnen komen te zien:

 • Urban selectie klassen: wintershow, eindshow, minstens 4 wedstrijden en overige optredens. 
 • Jazz/Show selectie klassen: wintershow, eindshow, minstens 3 wedstrijden, een maakproject en/of extra groot optreden, overige optredens. 
 • Talentenklassen: wintershow, eindshow, minstens 1 wedstrijd en overige optredens. 

Deelname & auditie

Aspirant-leden kunnen auditie doen voor één van onze selectie klassen. De eerstvolgende audities vinden plaats in eerste week van juli. De planning voor deze audities vind je hier.
Leerlingen die auditie willen doen geven zich op via info@dansstudiovanharten.nl.

De audities bestaan uit het volgen van een nagebootste reguliere les waarbij de nadruk ligt op het aanleren van een choreografie. Het woord auditie klinkt misschien spannend, maar dat is het helemaal niet. De auditie lijkt niet op een auditie uit een film; je danst lekker samen met alle andere auditanten en leert de choreografie aan van een vaste docent. Je mag altijd vragen stellen & er is tijd genoeg om de choreografie aan te leren. Aan het einde van de auditie dans je de choreografie nog in een wat kleiner groepje zodat je lekker de ruimte hebt om te laten zien dat jij dansen écht leuk vindt! Ook is er geen enge jury aanwezig maar misschien wel een extra docent die wat aantekeningen maakt. We proberen alle leerlingen die deelnemen op hun gemak te stellen zodat het een leuke & gezellige ervaring wordt voor iedereen!
In de week na de audities krijg je een persoonlijke e-mail met feedback. Dit is altijd positieve feedback omdat we leerlingen willen blijven stimuleren om te ontwikkelen als danser(es)!

Na een positieve auditie ben je toegelaten tot een selectieklas. Dansstudio Van Harten gaat ervan uit dat hij/zij weet wat er van hem/haar verwacht wordt en rekent op deelname na een positieve auditie. Dit betekent dat de dansstudio verwacht dat de leerling gemotiveerd is, respect toont voor de docenten & aanwezig is tijdens de lessen en optredens.

Na de audities wordt bepaald uit hoeveel klassen de selectie bestaat. Individuele leerlingen kunnen zich het beste ontwikkelen in een groep van gelijkmatig niveau. Om deze reden wordt de leerling na een auditie ingedeeld bij de selectiegroep van zijn of haar niveau, en zal leeftijd alleen, niet langer leidend zijn. 

Let op: eerdere deelname aan de selectie-afdeling geeft geen garantie voor het volgende seizoen. Heeft de leerling al eens in de selectie gedanst, dan wil dit niet zeggen dat hij of zij automatisch volgend seizoen weer voor de selectie wordt geselecteerd.

Planning & aanwezigheid

Het lesrooster voor de selectie klassen wordt voor aanvang van de audities bekend gemaakt via de website van Dansstudio Van Harten. Dit rooster is onder voorbehoud en afhankelijk van de uitslag van de audities. De indeling van de klassen wordt bepaald na de audities, waarbij niveau van de aspirant-leden leidend is. Hier worden ouders en leerlingen zo snel mogelijk van op de hoogte gesteld. Van de dansers wordt verwacht dat zij bij alle trainingen en evenementen (wedstrijden & optredens) aanwezig zijn. 

Inschrijven & Lesgeld

Bij een positieve uitslag moet de leerling voor 21 juli 2023 officieel ingeschreven zijn via onze website om deelname te kunnen garanderen. Op onze website vind je het lesgeld voor seizoen 2023-2024. Daarnaast betalen alle leden van de selectie afdeling eenmalig een eigen bijdrage (selectie klassen 40 euro, talentklassen 15 euro) per seizoen. Dit bedrag is een bijdrage voor de deelnamekosten van de wedstrijden waar de teams aan deelnemen.
Bij deelname aan een selectieteam zijn er onvoorziene kosten aanwezig. Denk hierbij aan entreetickets voor de wedstrijd voor bezoekers, reiskosten, dansschoenen, NK en/of EK kosten en dergelijke. In augustus ontvangen alle leden een overzicht van mogelijke extra kosten gedurende het seizoen zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Kostuums

Een wedstrijdtenue wordt door de docent in overleg met de groep bepaald.
De kosten voor het wedstrijdtenue worden door de dansstudio betaald en zijn daarmee eigendom van Dansstudio Van Harten.
Het is verplicht om zwarte schoenen te dragen tijdens wedstrijden/binnen optredens. Voor optredens buiten geldt dat eigen schoenen voor buiten mogen worden gekozen. 

Clips van selectieteams:

Urban
Urban
Jazz
Show